100 Jocs Automàtics de Matemàgia… Una estimulant eina per aprendre màgia automàtica i matemàtiques !

/
Lectura: 3 minuts

Estic molt content de tenir entre les meves mans un nou llibre de màgia. Sempre és una alegria llegir nova màgia. Sempre que m’ho pregunten, dic que per aprendre’n, els llibres són la millor font de coneixement…

“100 Jocs Automàtics de Matemàgia… Per sorprendre i divertir-se” d’Enric Ramiro i Pilar Gandia. Editat a la col·lecció “de cent en cent” de Cossetània Edicions.

Amb pròleg de Lluís Segarra Neira, prolífic professor, divulgador matemàtic, amb fantàstics llibres sobre enigmes i matemàgia, que tinc a la meva biblioteca i que van ser molt celebrats per mi, quan van ser publicats.

La matemàgia, paraula que mescla les matemàtiques i la màgia, és un vessant que engloba tots aquells jocs i enigmes automàtics amb fonaments matemàtics, que no requereixen manipulació, que funcionen per si sols i on l’actuant només haurà de fixar-se en les instruccions, en els procediments, que al present llibre estan molt ben especificades i amb explicacions molt clarificadores.

“100 Jocs Automàtics de Matemàgia” és un gran treball de recerca, ja que, originalment es tractava de fitxes pedagògiques, posades en pràctica per un ampli grup de professors. Gràcies a aquesta experiència els jocs han estat millorats, fins a tenir la versió que tenim a les mans. Per tant, les activitats proposades, han passat la prova de l’experimentació en viu, donant garantia a què tots funcionen perfectament.

Tal com ens expliquen al capítol (“guia ràpida per aprofitar el llibre al màxim”), entre moltes més argúcies de com llegir el llibre, apareix la idea de fullejar-lo aleatòriament i triar qualsevol joc que ens cridi l’atenció. De fet, aquest procés d’escollir ja és un joc en si mateix i em sembla una proposta lúdica estimulant.

“100 Jocs Automàtics de Matemàgia” és una eina que serveix per aprendre màgia automàtica i per tant, també és un recurs per aprendre matemàtiques de la manera més lúdica ! Ja que a cada joc, els autors expliquen els fonaments matemàtics de cada un dels efectes, per si el lector vol aprofundir en les raons per la qual es produeix la màgia…

Per tant, estem davant d’una obra amb diverses capes de coneixement… Un lector que només vol descobrir efectes de màgia matemàtica, els podrà realitzar gràcies a les instruccions del llibre. Un lector que vulgui utilitzar el llibre d’una forma més “acadèmica”, tindrà l’explicació i podrà saber-ne els fonaments teòrics.

El llibre ofereix en el seu ampli índex temàtic, màgia automàtica, que funciona per si sola, només sabent unes poques instruccions, amb targetes, per endevinar aspectes personals, endevinar números, topològics, puzles de paper (que es retallen i sorgeix la màgia), amb monedes, taps, cordes, dòminos, daus…

El llibre és un tresor… Te’l pots emportar de vacances i tens tot el necessari per divertir-te… Penso que seria tot un repte, basant-se únicament en alguns dels jocs del llibre, com a punt de partida, crear un petit espectacle de màgia. I segur que desconcertaria als espectadors. Aquest hipotètic espectacle podria afavorir l’amor a la màgia i l’interès per les matemàtiques. Fins i tot podria ser creat per infants, amb la tutoria pertinent i intentant fer el pas de la presentació. Presentació que no és l’objectiu del llibre i que per tant, cal que el lector hi aporti la seva imaginació per fer atractius els experiments màgics, a ulls del públic…

A més, penso que llegint el llibre, poden sorgir idees per crear màgia interactiva, que tantes possibilitats té, en la nostra vida on-line plena de vídeoconferències…

Es nota que el llibre està molt ben documentat. A la bibliografia, veiem noms destacats, com les obres de Martin Gardner (que és la referència obligada sempre que es parla del tema), Fernando Blasco, Lluís Segarra i molts més…

“100 Jocs Automàtics de Matemàgia” és un molt bon llibre de màgia, didàctic, molt pràctic, que resumeix moltes de les branques de la temàtica automàtica, que pot servir com a recurs pel pedagog, que pot ser de gran utilitat pels mags que busquen noves idees per tenir recursos improvisats per distreure el seu públic o per tothom que vulgui començar a endinsar-se en el màgic món de l’il·lusionisme, ja que un llibre de màgia automàtica és una gran elecció per iniciar-se…

Més informació a Ed.Cossetània i lafinestralectora.cat

Fins la setmana que ve, amb més màgia, aquí, al “Diari d’un Mag”

Daniel Arbonés

daniel.cat

www.magia.cat
Segueix-me al Twitter...
www.twitter.com/offmagia
Fes-te Fan de la nostra pàgina Facebook...
www.facebook.com/offmagia

Daniel Arbonés escriu des de l’any 2006 el “Diari d’un Mag”, ha col·laborat en llibres de màgia, s’ha encarregat de la direcció de premsa d’un Congrés Màgic, ha fet de professor de màgia per a altres mags, ha dirigit Gales Màgiques, imparteix conferències divulgatives, escriu i interpreta espectacles de màgia amb contingut teatral (de carrer, de saló, contes amb màgia). Fins i tot, ha inventat jocs amb objectes tan inversemblants com l’univers dels caramels PEZ…
La seva última creació, RANDOM, és una experiència màgica única en el seu gènere. Un joc d'atzar, en el que l'espectador és protagonista. Cada cop, gaudirà d'un espectacle diferent!

Anterior Article

Revistes Màgiques al “Realitat o Ficció ?”

Següent Article

Dijous 20… “Realitat o Ficció ?” al “Diari d’un Mag”

Últims articles de Blog