Aquests dies he estat immers llegint amb passió la novel·la “El mentalista” de Camilla Läckberg i Henrik Fexeus editat a Columna Edicions. És una novetat editorial molt recent, publicada aquest març de 2022.
“El mentalista” és una genialitat. El llibre m’ha entusiasmat! Es tracta d’una trilogia. Espero que els pròxims volums vegin ben aviat la llum!
Ho explica la sinopsi, no desvelo res substancial amb relació als enigmes del llibre, ni ho faré en cap moment en el present article. Es tracta d’un thriller policíac on el fil conductor versa sobre l’art il·lusori i que comença amb un assassinat dins una capsa màgica d’espases. Ho sigui un joc de màgia concebut per sobreviure, acaba essent fatal per la persona que hi ha dins. Una idea brillant en aquest context literari.
El llibre agradarà als mags intel·ligents que el llegeixin.
La novel·la té un inici trepidant, inquietant i et deixa sense paraules.
Com a il·lusionista reconec que he viscut aquest inici amb una angoixa immensa… I a partir d’aquí, no he pogut deixar de llegir “El mentalista” fins a l’última pàgina. És un relat vertiginós que t’atrapa fins que el trencaclosques queda resolt completament, quan tot encaixa…
El lector que torni a veure un mag introduint espases dins una capsa a un escenari, no ho percebrà de la mateixa manera…
L’acció passa a Estocolm. Els dos protagonistes de l’obra, el mentalista Vincent i l’agent de policia Mina, formen una peculiar parella d’investigadors. Una història d’amistat extrema, embriagadora, amb molts matisos per descobrir. I una resolució que posarà a prova els nostres protagonistes en tots els sentits…
“El mentalista” de Camilla Läckberg i Henrik Fexeus és una genialitat.
M’han emocionat els personatges obsessius de la novel·la, amb les seves pors, fòbies socials, anhels i febleses… En el text, molt sovint es deixa de banda la transcendència que poden suposar aquests fets, donant pas al sentit de l’humor… Tots tenen els seus secrets, com tots nosaltres… Per això llegir el llibre de Camilla Läckberg i Henrik Fexeus és tan gratificant, perquè tots ens hi podem sentir reflectits en algun paràgraf, ja que a vegades evitem per tots els mitjans que les ombres surin a la superfície, com fan els personatges de “El mentalista”…
Mina, Vincent i tots els personatges de l’obra resulten addictius, per les seves peculiaritats, per les dinàmiques de grup i personals que s’hi generen mentre cerquen la veritat.
És enginyós com l’obra juga amb el lector, entrellaçant històries. Hi ha moments en el que succeeixen dos fils simultanis, un rellevant, o que et sembla rellevant i un menys important o que et sembla menys important. I de cop, tot es capgira.
El lector que torni a veure un mag introduint espases dins una capsa a un escenari, no ho percebrà de la mateixa manera…
M’agrada com la novel·la ironitza sobre el món dels mags i la crítica que s’hi fa sobre el paper de la dona en les grans il·lusions màgiques. Totes les observacions són totalment adequades, les subscric completament. Cal canviar els esquemes clàssics “il·lusionista home versus assistent dona”. El llibre agradarà als mags intel·ligents que el llegeixin.
Al text, hi trobem una reflexió sobre la fama i les seves conseqüències i que, a més, influeixen a la història. Ja que en Vincent, el mentalista protagonista, encarna un artista d’èxit que apareix a televisió i representa un espectacle per tot el país.
“El mentalista” de Camilla Läckberg i Henrik Fexeus serà la novel·la de capçalera dels il·lusionistes. Mags… Us asseguro que us encantarà.
I els lectors que no sàpiguen res d’il·lusionisme, quina sort que tenen! Ja que descobriran un món ric en matisos i molts enigmes, que val la pena descobrir.
La màgia de “El mentalista”
Si, molt sovint, els llibres com a lector t’interpel·len i sembla que parlen del teu món, si ets il·lusionista, en aquest cas, encara més…
El llibre està molt ben documentat. És un plaer, com a mag, llegir-lo. Ja que conté moltes referències sobre l’art de l’il·lusionisme. Aquests detalls t’ajuden a endinsar-te cada cop més dins l’univers de la novel·la i els seus peculiars assassinats. A més, pots jugar a intentar esbrinar els enigmes i qui és el culpable… Henrik Fexeus és un expert il·lusionista, domina les claus de l’art il·lusori i es nota.
Si ets mag i llegeixes el llibre et divertiràs encara més, ja que potser deduiràs abans que ningú aspectes vinculats amb la màgia i indicis que, com el personatge del mentalista de l’obra, et poden portar a deduir aspectes rellevants de la investigació. A mi m’ha passat, potser perquè els mags, a vegades tenim els mateixos mecanismes mentals que s’exposen al text…
Reflexionant-hi, “El mentalista” té una estructura impecable, com si es tractés d’un espectacle de màgia amb capses, amb moments que despisten i un gran final espectacular digne d’un gran show màgic. A més, està molt ben documentat en tots els aspectes, tant pel que fa a l’il·lusionisme, la psicologia dels personatges o tots els entrellats policials.
Frases de la novel·la sobre l’art màgic…
No he pogut evitar apuntar frases del llibre sobre el món de la màgia.
Em semblen molt encertades, les subscric totes i m’ha divertit molt llegir-les…
En el món de la màgia hi ha un munt d’escurçons…
“El mentalista” de Camilla Läckberg i Henrik Fexeus, pàgina 224
Quan feia màgia, tots els problemes podien desaparèixer
“El mentalista” de Camilla Läckberg i Henrik Fexeus, pàgina 137
Tota la màgia gira entorn de fer veure que es mata algú? – va dir
– Una bona part sí, de fet
“El mentalista” de Camilla Läckberg i Henrik Fexeus, pàgina 142
Només a les persones malaltes els podia agradar la màgia.
“El mentalista” de Camilla Läckberg i Henrik Fexeus, pàgina 77
Sinopsi
Endinsa’t al món d’en Vincent i la Mina; no en voldràs sortir. Atreveix-te a descobrir la veritat. En un parc d’atraccions, als afores d’Estocolm, apareix el cos d’una jove assassinada de manera macabra: dins d’una caixa de fusta, travessada per diverses espases. L’agent de policia Mina Dabiri, reservada i metòdica, forma part de l’equip especial d’investigació que es fa càrrec del cas. Quan la Mina esgota totes les possibles pistes, recorre al conegut mentalista Vincent Walder perquè els ajudi a desxifrar els indicis que sembla que connecten l’assassinat amb el món de l’il·lusionisme. Quan apareix un altre cadàver, la Mina i en Vincent comprenen que s’enfronten a un assassí en sèrie, en una trepidant cursa contra rellotge per desxifrar els codis numèrics i les trampes visuals d’una ment brillant i perversa. Un viatge apassionant a la part més fosca de la ment humana que no deixarà cap lector indiferent. Font sinopsi, al següent enllaç a Columna Edicions
Els autors
Camilla Läckberg va publicar la seva primera novel·la, La princesa de gel, l’any 2003, que estava ambientada a Fjällbacka, la regió costanera on va néixer i créixer. Gràcies al gran èxit que va tenir, va deixar la carrera d’economista per convertir-se en l’escriptora de novel·les de misteri que sempre havia volgut ser. Des de llavors, la seva trajectòria ha estat fulgurant i ha superat els trenta milions d’exemplars venuts a més de seixanta països. Font Columna Edicions
Henrik Fexeus és un dels mentalistes més reconeguts del món i un dels experts en llenguatge i comunicació corporal de més renom. Autor d’àmplia trajectòria en el camp de l’assaig, les seves obres s’han traduït a vint-i-vuit llengües i ha venut més d’un milió i mig d’exemplars. Font Columna Edicions
A continuació, presentació virtual del llibre que es va emetre en directe a principis de mes, on els dos autors ens expliquen aspectes rellevants al voltant del llibre… La videoconferència està moderada per Míriam Vall, editora de l’obra.
Per exemple, descobrim que Camilla i Henrik eren amics molt abans d’escriure la novel·la. L’interessant mètode de treball per escriure el llibre a quatre mans. Que l’han escrit cronològicament. Que ja tenen el segon volum escrit i estan començant a escriure el tercer. Que el personatge del mentalista Vincent és, en el fons, l’alter ego de l’Henrik.
I que estan en converses per portar-la a la pantalla. Fet que m’alegra particularment!
Box
La versió original de la novel·la es diu Box. He recopilat algunes portades d’edicions d’altres països…
Un dels espectacles de l’Henrik Fexeus també es diu Box.
És un mentalista i presentador de televisió d’èxit a Suècia.
Aquest és el tràiler de l’espectacle:
L’espectacle es pot veure sencer a youtube i és molt interessant. La ficció de la novel·la, amb un dels personatges que és un mentalista d’èxit, es mescla amb la realitat?
Pots llegir el primer capítol de l’obra al següent enllaç de l’editorial. L’inici et deixarà garratibat i voldràs continuar llegint…
Més informació sobre “El Mentalista” a Columna Edicions.